Kan det ikke blive lidt for meget med alt det der "positivitets-noget"?

positiv psykologi positivitet trivsel
Kan det blive lidt for meget med det der positivitet.

Jeg hører ind i mellem folk, der synes, at alt det der med at skulle være positiv og se på den lyse side ”blablabla” er lidt for slidt og lidt for brugt.

”Man kan jo ikke gå og være glad hele tiden. Det er ikke naturligt,” er en af anklagerne.

Og det er fuldstændig rigtigt. Det er ikke naturligt kun at være glad.

Men positiv psykologi og positiv uddannelse handler IKKE om hele tiden at være glad og have det godt.

For helt rigtigt, sådan er livet ikke.

Der er op- og nedture for alle. Nogle gange er livet fantastisk. Nogle gange stinker det. Det føles vidunderligt at være forelsket. Hvis det altså er gengældt. Det kan gøre uendeligt ondt, hvis det ikke er. Nyt liv er utrolig dejligt. Et barn, et barnebarn, en niece, en hundehvalp. Og afslutningen på et liv gør ondt og medfører ufattelig smerte.

Sådan er livet. Der er både gode og dårlige tider, og dermed også positive og negative følelser.

Jeg tror, at grunden til at nogle synes, at ”alt det positive” går over gevind, faktisk er en af de farer, jeg ser i forhold til vores samfund i dag – nemlig at livet helst ikke må gøre ondt. At vi får vist et glansbillede på de sociale medier af lutter glæde og succes.

Så hvis det ser ud som om alle andre stortrives, hvordan skal jeg så vide, at andre også har det hårdt, lider eller har trælse dage ind i mellem?

Faktum er nemlig, at livet gerne må være svært ind i mellem. Men ikke hele tiden! Hvis det altid (eller næsten altid) er negativt, så er vi ude i en hel anden snak.  

Når det alligevel giver så god mening at snakke positivitet, er det, fordi vi også ved, at for at trives, generelt have det godt og føle, at man blomstrer og udvikler sig i livet, så skal de positive følelser være i overtal. De mål vi sætter os, er som regel også positive. Vi stræber naturligt efter lykke, succes, mening. Noget vi kan hæfte positive følelser på. Og – heldigvis – er der ikke mange, der sætter mål for, hvor ulykkelige de kan blive, eller hvor dårligt de gerne vil have det.

Men for at have hovedparten af din hverdag fyldt med positive oplevelser, er du faktisk nødt til at have en hel del flere positive følelser end negative.

Og hvorfor så det?

Det er fordi dårlig er stærkere end god. Jeg skal forklare dig, hvad jeg mener med det.

Vi er biologisk programmerede til at lægge mere mærke til negative ting end til positive. Det stammer helt tilbage fra vores oprindelse på de afrikanske sletter. Her var det kritisk for vores overlevelse, at vi hele tiden scannede efter farer – negative ting. Det var afgørende, at vi fik øje på den løve, der kunne true vores liv, fremfor den fugl, der sang fint. Vi kender det også fra i dag. Hvis du har præsteret et eller andet flot, så nyder du måske at folk kommer op og roser dig, fortæller dig, hvor meget de nød det og så videre. Men det der for alvor kan sidde på din radar bagefter er, hvis der også er en, der kommer med en negativ bemærkning eller kritik. Det negative kæber til dig som velkro, mens alle de positive bemærkninger kan være forsvundet helt fra din hukommelse.

Hvis vi ikke er opmærksomme på vores følelser og tanker, så kan negativitet meget let kapre os, og det er derfor, den positive psykologi arbejder med positive følelser. Det er ikke fordi vi hele tiden skal gå og være jubelglade. Men vi kan med fordel være opmærksomme på de positive følelser, der helt naturligt er der i løbet af dagen. For er vi ikke bevidste om dem, så forsvinder de let, når der også sker noget negativt.

Så i forhold til positivitet, er der to ting, vi bør arbejde med:

  • Vær bevidst om, at negativt er stærkere end positivt, og at vi derfor selv kan gøre noget for at få flere positive følelser ind i vores hverdag – måske skal du bare lægge mærke til alle de positive ting, der sker i forvejen?
  • Vær bevidst om, at livet ikke er positivt hele tiden. Heller ikke selv om det ser sådan ud på alle de andres sociale medier.
  • For at positive følelser faktisk kan føles positive, er de nødt til at have en modvægt. Så negative følelser ind i mellem er faktisk med til at forstærke de positive følelsers betydning.

Hvis du vil have min Tjekliste: 5 ting du skal gøre på en øv-dag, så finder du den HER.

Minikursus - 0 Kr

Sådan tiltrækker du de gode arbejdsopgaver.

På 4x10 minutter kan du være på vej til dit drømmejob - helt uden at skifte arbejde.

Lander i din indbakke, hvis du melder dig til her.

Du kan altid afmelde dig igen, og jeg sender ikke spam.